Ο Βγενόπουλος στην Ολυμπιακή

Σίγουρα είναι καλό νέο που ο Βγενόπουλος αγόρασε την Ολυμπιακή.

Ολυμπιακή

Το όλον γεγονός έδωσε και μια ευκαιρία στους ουτιδανούς της κυβέρνησης (Χατζηδάκις και λοιποί πανάσχετοι) να παινευτούνε και να δηλώσουν -με την προσήκουσα σοβαρότητα- πως είναι πολύ υπερήφανοι που «κατόπιν ενεργειών τους»  σώθηκε η Ολυμπιακή.

Δεν καταλαβαίνω γιατί καμαρώνουν σα γύφτικα σκεπάρνια στην κυβέρνηση…Την Ολυμπιακή δεν την έσωσαν αυτοί, την έσωσε ο Βγενόπουλος. Αυτοί, όπως και όλοι οι προηγούμενοι, το μόνο που φρόντισαν ήταν να την απαξιώσουν.

Τώρα βέβαια, αν «σώθηκε» πραγματικά η Ολυμπιακή, είναι μια άλλη ιστορία. Και μια μεγάλη  κουβέντα.

Ο Βγενόπουλος, από ό,τι φαίνεται, είναι ένας ικανός και έξυπνος επιχειρηματίας. Αλλά για την πάρτη του. Δεν τον έχω για να επιδίδεται και πολύ σε εθνοσωτήριες δραστηριότητες και εγχειρήματα. Το προηγούμενο με τον ΟΤΕ είναι χαρακτηριστικό: αφού πρώτα αγόρασε ένα καλό ποσοστό, μετά το πούλησε στους Γερμανούς (δεν θυμάμαι αν μίλησε κανένας για «σωτηρία» του ΟΤΕ τότε). Ως γνωστόν, ο απλούστερος τρόπος για να προβλέψεις τη μελλοντική συμπεριφορά ενός ανθρώπου είναι να λάβεις υπόψη τη συμπεριφορά του στο παρελθόν. Και εδώ οι αναλογίες είναι εντυπωσιακές.

Η δουλειά του Βγενόπουλου δεν είναι να σώζει εταιρείες που χρεωκόπησαν άλλοι. Η δουλειά του είναι να βγάζει λεφτά. Ο Βγενόπουλος δεν έβγαλε λεφτά χαρίζοντας λεφτά. Γι’ αυτό και δεν πιστεύω ότι όλη αυτή η εκδοχή της «σωτηρίας» της Ολυμπιακής είναι τόσο απλή. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τις λεπτομέρειες της συμφωνίας. Γιατί ακόμα δεν τις έχουμε δει!

Και κάτι άλλο που δεν μου άρεσε καθόλου: Ο Βγενόπουλος το έπαιξε και συναισθηματικός. Είπε: «θεωρώ ότι κάναμε το καθήκον μας, θεωρώ ότι θα ήταν αδιανόητο να μην υπήρχε Ολυμπιακή. Γνωρίζουμε τις ευθύνες μας.»

Εγώ υποψιάζομαι ότι το μόνο καθήκον του Βγενόπουλου είναι να πραγματοποιεί κέρδη. Αυτό δεν είναι καθόλου κακό (αυτό που είναι κακό είναι να χάνεις λεφτά). Αλλά μην μας παραμυθιάζουν κιόλας!

Από την άλλη μεριά, είναι αλήθεια ότι δεν αποκλείεται  η Ολυμπιακή να μπορέσει να γίνει κερδοφόρα με ένα σωστό management. Γιατί έχει αρκετά δυνατά σημεία: έχει εξαιρετικό brand name, εξασφαλισμένη πελατεία (όλοι οι Έλληνες συν αυτοί της ομογένειας), καλή τεχνική βάση (όπως λένε). Επιπλέον έχει εξασφαλισθεί (με ψιλοεκβιασμούς) η συγκατάθεση των εργαζομένων. Και υποψιάζομαι, ότι υπάρχουν πολλά ακόμα σημεία στη συμφωνία  που κάνουν την αγορά της Ολυμπιακής ακόμα πιο συμφέρουσα.

Εν πάση περιπτώσει -παρ’όλα αυτά- η πώληση της Ολυμπιακής είναι, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, θετική εξέλιξη. Αλλά ας κρατάμε μικρό καλάθι.

Advertisements
Explore posts in the same categories: Ελληνικά

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: