Αποφθέγματα της Ayn Rand

Ayn Rand, 1905-1982 Αμερικανίδα συγγραφέας και φιλόσοφος

Ρωσικής καταγωγής, ανέπτυξε το φιλοσοφικό σύστημα του Ομπζεκτιβισμού ή Αντικειμενισμού (ακραίος ατομισμός, ελεύθερος καπιταλισμός, αθεΐα, σεξουαλική ελευθερία). Συνέγραψε, μεταξύ των άλλων, 2 -μέτρια- βιβλία, τα The Fountainheadκαι Atlas Shrugged., που περιέχουν τις βασικές φιλοσοφικές έννοιες του Αντικειμενισμού.

O αντικειμενισμός είναι η φιλοσοφία του λογικού ατομισμού (rational individualism). Στα μυθιστορήματά της περιέγραψε τον ιδανικό άνθρωπο, τον παραγωγό που ζει με τους καρπούς των δικών του προσπαθειών, που δεν δίνει ούτε λαμβάνει τίποτα μη-κερδισμένο. Είναι στην ουσία της, η σύλληψη του ανθρώπου ως ενός ηρωικού όντος, με την επιδίωξη της προσωπικής του ευτυχίας ως τον ηθικό σκοπό της ζωής του, με την παραγωγική επιτυχία ως την ευγενέστερη γι’ αυτόν δραστηριότητα και την λογική ως το μόνο απόλυτο δεδομένο του. Σύμφωνα με το αντικειμενισμό, κανείς δεν μπορεί να γίνει ευτυχισμένος απλά μέσω της επιθυμίας του ή των παρορμήσεών του.

Για τον αντικειμενισμό, ο άνθρωπος είναι πλήρως ικανός να γνωρίσει τα δεδομένα της πραγματικότητας. Το αντιληπτικό του εργαλείο δεν είναι άλλο από την λογική, που αναγνωρίζει και ενσωματώνει το υλικό που προσφέρουν οι αισθήσεις. Η λογική είναι το μόνο μέσο απόκτησης της γνώσης. Έτσι απορρίπτει τον μυστικισμό (κάθε αποδοχή της πίστης ή των συναισθημάτων ως μέσα της γνώσης) και τον σκεπτικισμό (τον ισχυρισμό ότι η βεβαιότητα της γνώσης είναι αδύνατη). Επίσης απορρίπτει τον αγνωστικισμό (την άποψη ότι ένας ισχυρισμός δεν πρέπει να απορρίπτεται αν δεν υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις, ούτε για να τον επιβεβαιώσουν, ούτε για να τον διαψεύσουν).

Γενικά οι απόψεις της Rand έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον και έχουν ασκήσει μεγάλη επιρροή, ιδίως στην Αμερική. Ένας από τους πιο γνωστούς οπαδούς και μαθητές της υπήρξε ο Alan Greenspan

Σας συνιστώ να ψάξετε και να διαβάσετε γι’ αυτην στο Internet. Δεν είναι ανάγκη να συμφωνήσετε με όσα ευαγγελίζεται. Οι ιδέες της είναι σίγουρα διαφορετικές αλλά έχουν κρυστάλλινη διαύγεια. Στην Ελλάδα είναι ουσιαστικά άγνωστη, κυρίως επειδή έχει χεσμένα τα διάφορα αγαπημένα στερεότυπα της σύγχρονης ελληνικής διανόησης: τη θρησκεία, τον αλτρουισμό, τη Σοβιετική Ένωση, άσε δε που είναι αναφανδόν υπέρ του καπιταλισμού!

Παραθέτω κάποιους αφορισμούς της, δανεισμένους από το ΓΝΩΜΙΚΟΛΟΓΙΚΟΝ

 • Το ερώτημα δεν είναι ποιος θα μου το επιτρέψει, αλλά ποιος θα με σταματήσει.
 • Η ιδέα ότι το «δημόσιο συμφέρον» προηγείται των ατομικών δικαιωμάτων και συμφερόντων, έχει μόνο μία ερμηνεία: το συμφέρον ορισμένων  ατόμων προηγείται των δικαιωμάτων και των συμφερόντων άλλων.
 • Για μένα υπάρχει μια μόνο μορφή ανθρώπινης εξαθλίωσης: Να ζεις χωρίς σκοπό.
 • Ορκίζομαι ότι ποτέ δε θα ζήσω για χάρη ενός άλλου ανθρώπου ούτε θα ζητήσω από κάποιον άλλον να ζήσει για χάρη μου.
 • Για να πετύχεις χρειάζεσαι σκέψη. Πρέπει να ξέρεις τι κάνεις. Και αυτό είναι πραγματική δύναμη.
 • Ένας άνθρωπος που επιτρέπει σε έναν αρχηγό να  χαράξει την πορεία του, είναι σαν πλοίο που το ρυμουλκούν στο διαλυτήριο.
 • Υπάρχει ένα επίπεδο δειλίας κατώτερο από αυτό του κομφορμιστή. Είναι αυτό του αντικομφορμιστή από μόδα.
 • Ο πλούτος είναι προϊόν της δυνατότητας του ανθρώπου να σκέφτεται.
 • Ο πιο γρήγορος τρόπος να σκοτώσεις το πνεύμα ενός ανθρώπου, είναι να του ζητήσεις να είναι μέτριος στη δουλειά του.
 • Ένας δημιουργικός άνθρωπος παρακινείται από την επιθυμία να πετύχει κάτι, όχι από την επιθυμία να νικήσει τους άλλους.
 • Η δυστυχία είναι πάντα το ίδιο πράγμα. Είναι μια παλιά ευτυχία που δεν εννοεί να ξαναρχίσει.
 • Ο σκοπός της ηθικής είναι να σε εκπαιδεύσει, όχι να υποφέρεις και να πεθαίνεις, αλλά να χαίρεσαι και να ζεις.
 • Τίμιος άνθρωπος είναι αυτός που ξέρει ότι δεν μπορεί να καταναλώσει περισσότερα από αυτά που έχει παράγει.
 • Κάθε άνθρωπος χτίζει τον κόσμο σύμφωνα με τη δική του εικόνα. Έχει τη δυνατότητα να διαλέξει, αλλά δεν έχει τη δυνατότητα να αποφύγει να διαλέξει.


Advertisements
Explore posts in the same categories: Φιλοσοφικά

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: