Οι 9 πιο πετυχημένοι Έλληνες συγγραφείς του 2008

Από το Βήμα της Κυριακής της 25/01/09

Οι εννέα πεζογράφοι που πούλησαν περισσότερο το 2008

Τα δημοφιλέστερα βιβλία του δωδεκαμήνου που πέρασε

Η Λένα Μαντά, ο Νίκος Θέμελης και η Μάρω Βαμβουνάκη αποτελούν την τριάδα των δημοφιλέστερων συγγραφέων για το 2008. Συνολικά 500.000 αντίτυπα των εννέα πρώτων σε πωλήσεις συγγραφέων δίνουν το ποσοτικό στίγμα της ελληνικής λογοτεχνικής παραγωγής. Το περιοδικό «Διαβάζω» παραμένει ο μοναδικός φορέας που συγκεντρώνει στοιχεία όσον αφορά τις πωλήσεις βιβλίων.

Πήραμε τον κατάλογο, που αναφέρεται στο 20% του μεριδίου της αγοράς, και κατόπιν ζητήσαμε από τους εκδότες να μας πουν ακριβείς αριθμούς. Ετσι τα νούμερα που παρατίθενται είναι κατά δήλωση των εκδοτικών επιχειρήσεων.

Αναφερόμαστε σε σύνολο πωλήσεων μέσα στο έτος, ενώ τα βιβλία δεν έχουν την ίδια διάρκεια παραμονής στην αγορά. Για παράδειγμα, τα βιβλία του Βασίλη Αλεξάκη και της Λένας Μαντά βρίσκονται στις προτιμήσεις των αναγνωστών περισσότερο από έναν χρόνο, όμως εμείς καταγράφουμε μόνο τις πωλήσεις εντός του έτους. Ο Νίκος Θέμελης βρίσκεται πολύ ψηλά με βιβλίο που κυκλοφόρησε στις 20 Οκτωβρίου 2008. Να υπογραμμίσουμε επίσης ότι οι κλασικές αξίες των αναγνωστών δεν αλλάζουν: ο Πέτρος Μάρκαρης και η Ευγενία Φακίνου, δοκιμασμένοι στον χρόνο, παραμένουν ψηλά. Τέλος προκαλεί εντύπωση το ότι στα βιβλία λογοτεχνίας με εμπορική επιτυχία συγκαταλέγονται και βιβλία που έχουν γραφτεί από πρόσωπα αναγνωρίσιμα, όχι όμως με τη συγγραφική ιδιότητα: Γιάννης Παπαμιχαήλ και Κωνσταντίνος Τζούμας.

1. Λένα Μαντά (139.000 αντίτυπα, Εκδόσεις Ψυχογιός)
Η Λένα Μαντά  είναι η απόλυτη σταρ των πωλήσεων.

Κ αταλ αμβάνει την πρώτη και τη δεύτερη θέ ση στη λίστα των ευπωλήτων, με τα βιβλία της Το σπίτι δίπλα στο ποτάμι (70.000 αντίτυπα) και Η άλλη πλευρά του νομίσματος (69.000 αντίτυπα). Οχι μόνο βρίσκεται στην πρώτη θέση με ένα παλιό βιβλίο που εξακολουθεί να πουλάει (έχοντας φτάσει πλέον τις 154.000), αλλά και με το καινούργιο βιβλίο της βρίσκει άλλη μία θέση στους πρώτους. Γυναικεία ζητήματα με συνειδητά ελαφρά προσέγγιση. 

2. Νίκος Θέμελης (60.000 αντίτυπα, Εκδόσεις Κέδρος)

Και πέρυσι έτσι είχε διαμορφωθεί ο κατάλογος, με τον Νίκο Θέμελη να είναι στη δεύτερη θέση. Συγγραφέας που έχει την εκτίμηση της κριτικής, καταφέρνει με κάθε τίτλο να κρατά το κοινό που κέρδισε γράφοντας ιστορικό μυθιστόρημα. Στο καινούργιο βιβλίο του, Οι αλήθειες των άλλων, γίνεται πιο τολ μηρός, γράφοντας για ζητήματα που ακόμη θεωρούνται ταμπού.


3. Μάρω Βαμβουνάκη (56.000 αντίτυπα, Εκδόσεις Ψυχογιός)

Δοκιμασμένη η Βαμβουνάκη, η πρώτη που κέρδισε το δικό της κοινό και το κρατά από βιβλίο σε βιβλίο (τελευταίο της Το φάντασμα της αξόδευτης αγάπης) με τη βοήθεια πλέον του καλού μάρκετινγκ του νέου εκδοτικού οίκου της. Ενδεικτική φράση: Αν στέρηση είναι να μην έχεις αυτό που επιθυμείς, ανικανοποίητο είναι να έχεις μεν αυτό που επιθυμείς, αλλά να μη σου προσφέρει τη γεύση που περίμενες να σου προσφέρει.


4. Δημήτρης Μπουραντάς (54.191 αντίτυπα, Εκδόσεις Πατάκη)

Ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Δημήτρης Μπουραντάς έχει γράψει και άλλα βιβλία, όχι όμως στο πεδίο της λογοτεχνίας αλλά του μάνατζμεντ. Η απροσδόκητη επιτυχία του στις πωλήσεις ήρθε με ένα βιβλίο, το Ολα σου τα ΄μαθα, μα ξέχασα μια λέξη όπου ο καθηγητής Νίκος Αλεξίου περνά στιγμές αγωνίας γιατί δεν ξέρει αν θα αφήσει τη σωστή κληρονομιά.


5. Βασίλης Αλεξάκης (50.000 αντίτυπα, Εκδόσεις Εξάντας)

Αμαρτωλοί καλόγεροι στο επίκεντρο της αφήγησης, στο βιβλίο μ.Χ., αλλά η επιτυχία του Αλεξάκη δεν οφείλεται στον συσχετισμό με την επικαιρ ότητα. Ο δοκιμασμένος συγγραφέας πιάνει στα χέρια του το δύσκολο θέμα της σχέσης αρχαιότητας και Ορθοδοξίας και με τρόπο απροκάλυπτο αλλά χιουμοριστικό ξεμπροστιάζει τους αμαρτωλούς που υποκρίνονται τους καλούς κάτω από τα ράσα.


6. Γιάννης Παπαμιχαήλ (40.000 αντίτυπα, Εκδόσεις Λιβάνη)

Και λίγα είναι τα αντίτυπα αν σκεφθούμε πόσο δημοφιλής υπήρξε η  ηθοποιός που έχει γίνει το θέμα του βιβλίου Εχω ένα μυστικό. Πρόκειται για ανάγνωσμα που εκτός από σίριαλ, το οποίο παρ΄ όλα αυτά δεν βρήκε το κοινό του, είχε τη σπάνια τύχη να διαφημιστεί από την τηλεόραση, μέσα από ενημερωτικές και κουτσομπολίστικες εκπομπές.


7. Πέτρος Μάρκαρης (35.000 αντίτυπα, Εκδόσεις Γαβριηλίδης)

Ο Πέτρος Μάρκαρης με τα χαμηλών τόνων και υψηλών απ αιτήσεων βιβλία του αποδεικνύει ότι αφενός ένα καλό βιβλίο είναι δυνατόν να γίνει μπεστ σέλερ και αφετέρου ότι οι μικροί εκδοτικοί οίκοι έχουν μεγάλη δυναμική. Στον καινούργιο βιβλίο Παλιά,πολύ παλιά η χάρη του αστυνόμου Χαρίτου φτάνει στην Πόλη, για μια περιπέτεια αυτοβιογραφικού χαρακτήρα.8. Ευγενία Φακίνου (29.000 αντίτυπα, Εκδόσεις Καστανιώτη)

Ενα βιβλίο για τη νίκη επί της ασθένειας με έντονα αυτοβιογραφικά στοιχεία. Η υπόθεση εκτυλίσσεται σε μια ταβέρνα την οποία επισκέπτον ται χαρακτήρες από παλαιότερα βιβλία της Ευγενίας Φακίνου αλλά και υπαρκτά πρόσωπα. Το βιβλίο Για να δει τη θάλασσα λειτουργεί αυτόνομα, αλλά το χαίρονται περισσότερο όσοι γνωρίζουν και τα προηγούμενα βιβλία της.


9. Κωνσταντίνος Τζούμας (28.000 αντίτυπα, Εκδόσεις Καστανιώτη)

Γνωστός αθηναίος εστέτ, γνωστός στο σανίδι, γνωστός και στο ραδιοφωνικό μικρόφωνο. Οι αναγνώστες του Κωνσταντίνου Τζούμα λένε ότι στο βιβλίο του Ως εκ θαύματος είναι εξίσου καλός στην αυτοβιογραφική αφήγηση. Το χρονικό συνεχίζεται σε τόμο που θα κυκλοφορήσει σύντομα, με τις περιπέτειες στην Αμερική.

Advertisements
Explore posts in the same categories: Ελληνικά, Χρήσιμες πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: