Χιροσίμα

hiroshima-nyt-medium.gif

Σαν σήμερα, 6 Αυγούστου, πριν 61 χρόνια έπεσε η πρώτη ατομική βόμβα στη Χιροσίμα. Τρεις μέρες αργότερα έπεσε η δεύτερη βόμβα στο Ναγκασακι. Αποτέλεσμα: πάνω από 210.000 νεκροί (μαζί με αυτούς που πέθαναν τα χρόνια που ακολούθησαν)  και άμεσος τερματισμός του Β’ Παγκόσμιου πολέμου.

Σοκ και δέος. Και φρίκη, χωρίς αμφιβολία.

Κατα την ταπεινή μου γνώμη όμως αυτή δεν ήταν η πιο αποτρόπαια σφαγή του πολέμου. Ο βομβαρδισμός της Δρέσδης, λόγου χάριν,  ήταν πολύ πιό απάνθρωπος. Όχι μόνο γιατί σκοτώθηκαν 150,000 άμαχοι σε μιά μέρα αλλά και γιατι ήταν εντελώς αχρείαστος, αφού έγινε σε μια πόλη χωρίς στρατηγική σημασία και ενώ ο Κόκκινος Στρατός απείχε μόλις 100 χιλιόμετρα (ίσως γιαυτό να έγινε, τελικά)

Άλλη ακαταλαβίστικη σφαγή εκείνων των ημερών: Πάνω από 200,000 Γάλλοι άμαχοι σκοτώθηκαν κατά την απόβαση στη Νορμανδία. Όχι από τους Γερμανούς, αλλά από τους  Συμμάχους! Από φίλια πυρά! Και αυτό δεν έγινε τυχαία. Προβλεπόταν με ακρίβεια στα επιτελικά σχέδια της απόβασης! Αυτό θα πει παράπλευρες απώλειες!

Τουλάχιστον η Χιροσίμα (και το Ναγκασάκι) τερμάτισαν έναν πόλεμο που διαφορετικά θα κόστιζε τουλάχιστον άλλα 5 εκατομμύρια ψυχές!

Advertisements
Explore posts in the same categories: Αμερικάνικα, Ιστορικά

One Comment στο “Χιροσίμα”

  1. panos31 Says:

    Δηλαδή καλά έκαναν και έριξαν τις ατομικές στους σχιστομάτηδες,σωστά;Η άποψή σου για την Δρέσδη είναι τελείως φ α σ ι σ τ ι κ ή.Δηλαδή οι άπειροι βομβαρδισμοί Γερμανών και Συμμάχων πριν από την Δρέσδη προφανώς είχαν κάποια χρησιμότητα και τα υπερπολλαπλάσια θύματά τους χρησίμευσαν κάπου…


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: