Αναρρίχηση

Οι γνώσεις, οι ικανότητες και η εμπειρία είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την επαγγελματική επιτυχία. Κανείς όμως δεν μπορεί να πετύχει πραγματικά και να καταλάβει κορυφαία θέση σε μια οποιαδήποτε οργάνωση –μια εταιρεία, ένα δημόσιο φορέα, ένα κόμμα, μια κυβέρνηση- χωρίς να κινηθεί αποτελεσματικά στο εσωτερικό της οργάνωσης, ανεξάρτητα από τα υπόλοιπα προσόντα του. Ιδού μια σειρά από κανόνες που είναι απολύτως απαραίτητοι για όποιον τρέφει τη φιλοδοξία να αναρριχηθεί στην κορυφή οποιασδήποτε ιεραρχίας. Προσοχή. Όλοι οι παρακάτω κανόνες είναι σημαντικοί. Η αποτυχία τήρησης έστω και ενός από αυτούς, σημαίνει αποτυχία στον ανελέητο αγώνα της επικράτησης.

  1. Ανακαλύψτε τι είναι αυτό που θέλει πραγματικά το Αφεντικό. Είναι βασικό να γνωρίζετε τις επιδιώξεις του, τις ενδόμυχες επιθυμίες του και, το σπουδαιότερο, τις αδυναμίες του.
  2. Δικτυωθείτε και αναπτύξτε καλές δημόσιες σχέσεις. Εντοπίστε τους ανθρώπους που έχουν δύναμη και επιρροή και πλησιάστε τους. Κολακέψτε τους και κάντε τους φίλους. Προσοχή, οι τίτλοι δεν συνοδεύουν πάντα τους ανθρώπους που πραγματικά έχουν επιρροή.
  3. Βρείτε έναν Μέντορα. Ιδανικά, αυτός θα μπορούσε να είναι κάποιος υψηλόβαθμος και έμπειρος «παλιός» που θα σας μάθει τα κόλπα και θα σας δείξει τις κακοτοπιές. Ο ρόλος του μπορεί να είναι καθοριστικός για την μελλοντική σας εξέλιξη .Η σημασία του για την καριέρα σας είναι ευθέως ανάλογη με τη θέση που έχει στην ιεραρχία αλλά και με το πόσο πεπεισμένος είναι για τις ικανότητές σας.
  4. Ποτέ μην κάνετε εχθρούς (χωρίς να συντρέχει ένας πάρα πολύ σοβαρός λόγος)
  5. Αποφύγετε τις κλίκες. Είναι προτιμότερο να κινείστε σαν ελεύθερος σκοπευτής ανάμεσα στις διάφορες ομάδες.
  6. Διαλέγετε προσεκτικά τις μάχες σας. Αν πρέπει να αγωνιστείτε και να δώσετε μια μάχη, να τη δώσετε για κάτι πολύ σημαντικό. Μη ματώνετε για ασήμαντα θέματα και να θυμάστε ότι ποτέ δεν ωφελεί να δίνει κανείς γροθιά στο μαχαίρι. Οι καβγάδες και τα ξεσπάσματα για ασήμαντη αφορμή μπορούν να γίνουν ταφόπλακα για την καριέρα σας.
  7. Κάνετε συμμαχίες. Δημιουργείτε δεσμούς και φιλίες. Κάνετε χάρες και ζητήστε χάρες. Μη φοβηθείτε να ζητήσετε βοήθεια άνωθεν, αλλά όχι με το παραμικρό.
  8. Διατηρήστε το μέτρο στην αξιοποίηση των δυνάμεων σας. Μην ξοδεύετε τα ατού σας. Μην φθείρετε χωρίς λόγο τους ανθρώπους σας και μην εκθέτετε αυτούς που πιστεύουν σε σας. Κινητοποιήστε τις δυνάμεις σας όποτε αυτό είναι απαραίτητο.
  9. Να συγχωρείτε και να είστε γενναιόφρονες προς τους αντιπάλους σας όταν κερδίζετε. Πάρτε τους με το μέρος σας . Θα σας φανούν πολύ χρήσιμοι σε επόμενες μάχες.
  10. Ποτέ μην προσλαμβάνετε ένα στενό φίλο ή ένα συγγενή

Advertisements
Explore posts in the same categories: Management

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: