Δείκτες Νοημοσύνης

Στα τέλη του περασμένου Μαρτίου έτυχε να διαβάσω για τη γνωστή, πλέον, μελέτη  για τους δείκτες νοημοσύνης  των Ευρωπαίων.

Το κεντρικό σημείο των σχετικών ειδήσεων και σχολίων που είδα στο ΙΝΤΕΡΝΕΤ αλλά και σε Ελληνικές και ξένες εφημερίδες ήταν ένα: πόσο πιό έξυπνοι είναι οι Γερμανοί από τους Γάλλους! και, δευτερευόντως οτι οι Πολωνοί και οι Ιταλοί είναι πιό έξυπνοι από ό,τι φαίνονται!

Ιδιαίτερα οι Αμερικάνικες εφημερίδες (New York Times & Washington post) ήταν όλο χαρά που αποδείχθηκε επιτέλους πόσο πραγματικά χαζοί είναι οι Γάλλοι!

Όπως όλοι, φαντάζομαι, διερωτήθηκα που βρίσκονταν οι Έλληνες σε αυτήν την κλίμακα. Αλλά τα σχόλια εκείνης της περιόδου δεν ανέφεραν τίποτε. Ούτε το in.gr , ούτε και οι 2-3 Ελληνικές εφημερίδες που είδα να γράφουν για τη μελέτη. Σκέφτηκα οτι, όπως σε πολλές ανάλογες περιπτώσεις με αντίστοιχες μετρήσεις, εμάς μας είχαν παραβλέψει,   λόγω μικρού μεγέθους.

Οποία έκπληξις όμως! Πριν λίγες μέρες σκόνταψα σε ένα άρθρο για αυτην τη μελέτη που περιείχε την πλήρη αξιολόγηση με το σκοράρισμα του IQ για όλους τους Ευρωπαίους (την παραθέτω πιό κάτω). Που βρίσκονται νοητικώς οι Έλληνες λοιπόν;

Δυστυχώς ουραγός. Μόλις με 95 μέσο Δείκτη Νοημοσύνης, είμαστε μεταξύ των τελευταίων 5 χωρών μόλις ένα βαθμό πάνω από τους «χαζούς» Γάλλους. (Ευτυχώς, λιγάκι πιο  πάνω από τους Τούρκους και άλλους κακόμοιρους Βαλκάνιους.)

Τώρα βέβαια, θα μπορούσε να πεί κανείς πολλά. Τα IQ test καταρχήν, δε συγκαταλέγονται και στις πιό ακριβείς επιστημονικές μεθόδους. Μετά το δείγμα ήταν, λένε, πολύ μικρό και ο τρόπος επιλογής του συζητήσιμος.

Άρα υπάρχει πολύ σοβαρή πιθανότητα να πρόκειται περί λάθους. Και στην πραγματικότητα να είμαστε πραγματικά τόσο πιό έξυπνοι από τους άλλους, όσο νομίζουμε .

Είναι γεγονός οτι βγαίνουν χιλιάδες μελέτες κάθε μέρα για τα πιό απίθανα θέματα και τις πιό πολλές φορές αποδεικνύονται μπαρούφες. Μπορεί και η συγκεριμένη να είναι μια ακόμη μπαρούφα.

Από την άλλη μεριά δεν αποκλείεται να είναι και κοντά στην αλήθεια. Γιατί να είναι ο μέσος Έλληνας πιό έξυπνος από το μέσο Γερμανό; Σε πιό τομέα έχουμε αποδειχθεί εξυπνότεροι από αυτούς που είναι πιό πάνω από εμάς σε αυτήν την οδυνηρή λίστα; (μην αρχίσουμε εδώ τις παρλαπίπες για τους Αρχαίους Έλληνες. Αυτά δεν μετράνε)

Το θέμα είναι άλλο πάντως. Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι η πλήρης αποσιώπηση του καταποντισμού μας από τα Ελληνικά ΜΜΕ. Λοιδωρούσαν τους Γάλλους, αλλά για τη δική μας ξεφτίλα, κουβέντα!

Το φαινόμενο έχει δύο πιθανές εξηγήσεις: Η πιό απλή είναι οτι οι Έλληνες δημοσιογράφοι απλά αντιγράφουν τα δημοσιεύματα των μεγάλων ξένων εφημερίδων χωρίς να εμβαθύνουν στο θέμα. Στην περίπτωση αυτή, οι ξένοι σχολίασαν την εντυπωσιακά χαμηλή βαθμολογία των Γάλλων χωρίς να θεωρήσουν άξια λόγου τη δική μας κατάντια.

Η πιό σύνθετη επεξήγηση είναι οτι κάποιοι υποτιθέμενοι καθοδηγητές της κοινής γνώμης, για κάποιον λόγο, απόφάσισαν να κάνουν γαργάρα τη δική μας θέση για να μη μας στεναχωρέσουν και πέσει το ηθικό μας! Και μετα αρχίσουν ουρλιάζουν στα κανάλια οι Παπατσάκαλοι και οι Κακαουνάκηδες. Γελοίο, αλλά δεν αποκλείεται!

Σε κάθε περίπτωση αν περιμένουμε να έχουμε σωστή ενημέρωση από τα Ελληνικά ΜΜΕ, χαιρέτα μας τον πλάτανο! 

iqmarch06.gif

Advertisements
Explore posts in the same categories: Πολιτικά

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: